Blog 19.04.2021

Trebamo li koristiti zamjenske ili originalne tonere?

Trebamo li koristiti zamjenske ili originalne tonere?

Vlasnici printera, pisača ili multifunkcijskih uređaja često se pitaju je li nužno kupiti originalni toner i tintu ili je zamjenski toner adekvatna, financijski prihvatljivija zamjena. Kako biste dobili jasniju sliku, iznijet ćemo nekoliko činjenica.

Razvoj printera i uloga tonera

Možda niste znali, ali razvoj printera kreće od tonera. Dakle, toner nije roba koja se proizvodi radi ispisnog uređaja, već je osnova za izradu uređaja. Sukladno tome, proizvođači veliku pozornost posvećuju izradi samih tonera te garantiraju kvalitetu istih. U slučaju kvara prilikom korištenja zamjenskih tonera i tinti, ovlašteni servis će, radi utvrđivanja kvara, staviti originalne tonere i rezervne dijelove. Ono što u praksi često vidimo kao problem korištenja zamjenskih tonera jest da se često rasipaju po unutrašnjosti stroja. Tada je potrebno dobro očistiti rasuti prah, ali isto tako kao posljedica često dolazi do kvarova pojedinih rezervnih dijelova printera ili multifunkcijskih uređaja. Tada je popravak dosta skuplji, a ponekad i neisplativ. Imate li taj luksuz priuštiti si da usred važnog posla ostanete, ne samo bez tonera, već i bez cijelog uređaja? Sve to samo radi korištenja zamjenskih tonera?

Problemi s korištenjem zamjenskih tonera

Kod zamjenskih tinti i pisača koji imaju trajnu ispisnu glavu situacija je puno gora. Posebice ukoliko se radi o uređajima za kućnu upotrebu koji se ne koriste redovito. Zbog neredovitog korištenja, kod njih se često događa da i prije nego što se potroši, tinta se sasuši u kanalima ispisne glave, što je rijedak slučaj kod originalnih tinti. Važno je napomenuti da se kod laserskih printera i multifunkcijskih uređaja u boji, koji koriste zamjenske tonere, isti puno brže troše, sporije rade, a ostali potrošni materijal ima smanjeni životni vijek.

Ispisna kvaliteta i trajnost

Brojna istraživanja proizvođača tonera, tinti, te ispisnih uređaja, kao što je Canon, dokazala su da je kvaliteta ispisa neusporediva prilikom upotrebe originalnih tonera u odnosu na zamjenske. Također, proizvođači stoje iza kvalitete svoje robe i opreme jer su prije plasiranja na tržište prošli sva potrebna testiranja i ateste.

Neovisno kojim poslom se bavite, želite da prema korisnicima budete što kvalitetniji. Posebno kada su vam dokumenti, nacrti, grafikoni ili vizuali primarna djelatnost. Tada nema kompromisa u kvaliteti ispisanog dokumenta. Uzmimo samo za primjer arhitekte, ukoliko korisnik na nacrtu ili prijedlogu dizajna prihvati prijedlog i definira boju onda očekuje da ista bude onakva kako je dogovoreno po dokumentu. Tada nema mjesta propustima u kvaliteti ispisa. Dakle, ukoliko želite svojim korisnicima pružiti vjerodostojne, kvalitetne dokumente ispisane na vašim printerima ili multifunkcijskim uređajima, tada zamjenski toneri nisu opcija.

Cjenovna analiza

Jedina prividna prednost korištenja zamjenskih tonera, u odnosu na originalne, jest cijena. No, u slučaju kvara uzrokovanim lošom kvalitetom zamjenskih tonera tada cijena može biti puno veća od cijene redovitog uzimanja originalnih tonera i tinti. Često je cijena popravka veća od same vrijednosti uređaja. Da ne govorimo o učestalosti kvarova, vremenu izgubljenom na neispravnosti uređaja, kontaktiranju servisera, popravka i slično. Važno je napomenuti kako se zamjenski toneri deklariraju za određenu količinu ispisa (npr. 6000), a u našoj dugogodišnjoj praksi pokazalo se da traju puno manje. Nerijetko je potrebno zamijeniti dva ili tri zamjenska tonera za navedeni broj ispisa, čime se dolazi do iste ili veće cijene od originalnog tonera. I dalje mislite da je isplativije kupiti zamjenski toner?

 

Na kraju možemo jednostavno zaključiti, ne postoji zamjenski toner ili tinta koji može zamijeniti original.