Blog 19.07.2023

Što je volumen ispisa i kako ga izračunati?

Što je volumen ispisa i kako ga izračunati?

Volumen ispisa je jedan od bitnih parametara koje se preporučuje razmotriti prilikom odabira novog printera ili multifunkcijskog uređaja. Kupnja uređaja s neodgovarajućim volumenom ispisa vjerojatno će dovesti do nepotrebnih troškova, a potencijalno i do kvara uređaja. Kako biste ovo izbjegli i postigli maksimalnu učinkovitost ispisne infrastrukture, u nastavku smo vam pripremili nekoliko ključnih informacija koje biste trebali znati o ovoj temi prije kupnje printera.

Što je volumen ispisa?

Volumen ispisa odnosi se na broj dokumenata koje organizacija ili individualni korisnik prosječno printa, a mjeri se na mjesečnoj bazi. Prilikom razmatranja novog modela printera, važno je uskladiti vaš volumen ispisa, odnosno vaše prosječne mjesečne potrebe za ispisom, s volumenom ispisa uređaja, koji je određen od strane proizvođača.

Što su maksimalni i preporučeni volumeni ispisa?

Postoje dvije mjere volumena ispisa - maksimalni mjesečni volumen ispisa i preporučeni mjesečni volumen ispisa.

Maksimalni mjesečni volumen ispisa, često nazivan i radni ciklus, određuje proizvođač uređaja i predstavlja najveću moguću snagu printera u smislu broja ispisanih stranica u mjesec dana. Iako je u teoriji povremeno moguće printati na razini maksimalnog kapaciteta, uvijek je preporučljivo držati se preporučenog mjesečnog volumena ispisa.

Preporučeni volumen ispisa je broj stranica koji se redovito može printati, bez straha o pretjeranom opterećenju uređaja. Između ova dva parametra uglavnom postoji jako velika razlika jer preporučeni volumen obično iznosi samo oko 10% maksimalnog volumena, odnosno radnog ciklusa.

Redoviti ispis iznad preporučenog volumena povećava šanse za nastanak kvara uređaja, stoga bi ga svakako trebalo izbjegavati.

Zašto je volumen ispisa važan kod odabira printera?

Kupnja uređaja s volumenom ispisa koji se ne podudara s vašim potrebama u konačnici rezultira nepotrebnim troškovima, a to je slučaj čak i kada ste kupili uređaj s većim volumenom od onog koji vam je realno potreban.

Kao što smo spomenuli, printer ili multifunkcijski uređaj na kojem se često prelazi preporučeni volumen ispisa će se prije ili kasnije pokvariti zbog prevelikog opterećenja.

S druge strane, ako kupite printer s volumenom koji je drastično veći od potrebnog, vjerojatno ćete ga preplatiti jer veći volumen ispisa najčešće dolazi i uz veću cijenu. Naš savjet je da prilikom kupnje razmišljate i korak unaprijed te pokušate predvidjeti potencijalni rast volumena ispisa u idućih nekoliko godina, kako ne biste ponovno morali kupovati novi uređaj.

Odabirom printera koji odgovara vašem volumenu ispisa, osigurat ćete njegov učinkovit rad i izbjeći nepotrebne troškove u budućnosti.

Kako se kreću iznosi volumena ispisa?

Volumen ispisa značajno varira od uređaja do uređaja, pa ćete sigurno moći odabrati onaj model koji savršeno odgovara vašim potrebama, bez obzira tražite li printer za kućnu upotrebu ili možda onaj koji više odgovara velikim uredima.

Preporučeni mjesečni volumen ispisa kod osnovnih modela printera kreće od oko 250 stranica mjesečno, a napredniji multifunkcijski uređaji mogu imati mjesečne volumene ispisa veće od 20.000 stranica.

Izdvajamo nekoliko vrhunskih Canon modela za različite potrebe i volumene ispisa:

  • Laserski printer u boji Canon i-SENSYS LBP631Cdw odličan je početni model s preporučenim mjesečnim volumenom ispisa od 250 do 2.500 stranica i radnim ciklusom od 30.000 stranica.
  • Ako uz printanje postoji i potreba za skeniranjem i kopiranjem, naša je preporuka Canon i-Sensys MF754Cdw, multifunkcijski uređaj s ispisom u boji. Uređaj ima jednake mjesečne volumene kao i prethodni model, pa je odličan odabir za manje urede i home office.
  • Korisnicima s potrebom za crno-bijelim ispisom preporučujemo Canon i-SENSYS MF461dw, multifunkcijski uređaj koji se odlikuje s preporučenim mjesečnim volumenom od 750 do 4.000 stranica i radnim ciklusom od maksimalno 80.000 stranica.

Kako se računa volumen ispisa?

Najjednostavniji način koji će vam dati grubu procjenu vašeg mjesečnog volumena ispisa je praćenjem potrošnje, odnosno prosječne mjesečne nabave papira za uređaj.

Osim ove brojke, važno je znati i kako prilagoditi volumen ispisa uređaja. Razlog tome je što se iznosi koje komunicira proizvođač odnose na samo 5% pokrivenosti papira. Usporedbe radi, puna stranica teksta ima pokrivenost papira od cca. 15%, a za ispis fotografija taj iznos raste na 80 do 100%, ovisno o debljini margine.

Za 15% pokrivenosti pomnožite preporučeni volumen s 0,33, a za ispis fotografija s 80% pokrivenosti, volumen pomnožite s 0,0625, kako biste dobili prilagođene iznose mjesečnog volumena.

Primjer prilagodbe volumena ispisa

Za primjer uzmimo uređaj koji ima preporučeni mjesečni volumen ispisa od 2.000 stranica.

Prilagođeni volumen za ispis teksta: 2.000 (volumen ispisa uređaja) x 0,33 (pokrivenost stranice od 15%) = 660 stranica

Prilagođeni volumen za ispis fotografija: 2.000 (volumen ispisa uređaja) x 0,0625 (pokrivenost stranice od 80%) = 125 stranica

Koji su ostali faktori bitni kod odabira novog printera?

Iako je volumen ispisa vrlo važan faktor, postoje i drugi čimbenici koje treba razmotriti pri odabiru novog printera. Neki od njih uključuju odabir između laserskog i InkJet printera, brzinu ispisa, kvalitetu ispisa, cijenu tinte ili tonera, dostupnost rezervnih dijelova i lokalne korisničke podrške. Ovi faktori mogu utjecati na ukupnu učinkovitost i dugoročne troškove korištenja printera, a više o njima možete saznati u našem vodiču za odabir idealnog uredskog printera.

Trebate Canon printer ili multifunkcijski uređaj?