Blog 07.04.2023

Kako odabrati idealan uredski printer?

Kako odabrati idealan uredski printer?

Uredski printeri dolaze u bezbroj različitih varijanti pa je potraga za onim idealnim mnogima prilično zbunjujuća. Kako ne biste bili među njima, u nastavku smo vam pripremili kratak popis glavnih karakteristika uređaja na koje bi bilo dobro obratiti pažnju prilikom kupnje.

Multifunkcijski uređaj ili samo printer

Prvi korak prilikom odabira printera je da razmotrite trenutne (i pokušate predvidjeti buduće) potrebe za korištenje uređaja. U većini ureda, uz samo printanje, postoji i potreba za skeniranjem i kopiranjem. Ako je to slučaj i kod vas, kupnja ili najam multifunkcijskog uređaja mogle bi biti bolja opcija. Osim što će uštedjeti prostor i potrošnju energije, najčešće će omogućiti i financijske uštede u usporedbi s kupnjom više odvojenih uređaja.

Tip printera: laserski ili tintni printer

Postoje dvije glavne vrste printera, odnosno multifunkcijskih uređaja: laserski i InkJet, odnosno tintni printer. “Koji od njih je bolji?” vjerojatno je jedno od najčešćih pitanja kupaca prilikom odabira uređaja. Odgovor ovisi o vašim potrebama - laserski printeri su brži, bolji za printanje teksta i za veći obujam ispisa, dok će InkJet biti bolja opcija za printanje fotografija i grafika u boji te manje potrebe ispisa, iako su najčešće nešto sporiji. Na našem blogu očekuje vas članak s detaljnim razlikama između laserskih i tintnih printera, u kojem možete saznati više detalja.

Ispis u boji ili crno-bijeli ispis

I laserski i tintni printeri dolaze u crno-bijeloj varijanti, kao i u varijanti u boji. Ako uredski printer koristite samo za ispis jednostavnih dokumenata, crno-bijeli uređaj će biti logičan odabir. Unatoč tome, razmislite o kupnji uređaja s opcijom ispisa u boji kako biste bili osigurani u slučaju da vam ona zatreba nekada u skorijoj budućnosti.

Mjesečni obujam ispisa

Ne želite ulagati u opremu koju nećete koristiti u potpunosti, kao ni u opremu koja će samo djelomično zadovoljiti potrebe vašeg ureda. Za životni vijek vašeg ispisnog uređaja vrlo je bitno da se koristi sukladno preporukama proizvođača, tj. da uređaj ne bude prekapacitiran ispisom. Primjerice, kupite printer koji je predviđen za 2.000 – 3.000 ispisa mjesečno, a vi na njemu svaki mjesec ispišete minimalno 15.000 ispisa. U tom slučaju, za očekivati je da uređaj neće ispuniti svoj životni vijek, da će imati česte servisne intervencije i slično. Sve navedeno rezultirat će time da ćete imati nepouzdan uređaj, a samim time i narušene radne procese. Stoga prilikom donošenja odluke o kupnji svakako razmotrite preporučenu mjesečnu količinu ispisa, koja varira od 1.000 do 20.000 stranica.

Brzina printanja

Karakteristika povezana s obujmom ispisa je i brzina printanja. Ako u uredu imate male potrebe za ispisom, što bi značilo da povremeno morate isprintati samo nekoliko stranica, i sporiji tintni printeri će biti dobar odabir. No ako redovito odjednom morate printati na stotine stranica, brzina postaje vrlo važan faktor. Brzina printanja označava se oznakom PPM (pages per minute, odnosno stranice po minuti) ili IPM (images per minute, slike po minuti), a viša oznaka označava i veću brzinu ispisa. Kao što smo već spomenuli, laserski printeri su bržu u odnosu na tintne, stoga će biti bolja opcija u uredima s velikim potrebama ispisa.

Kvaliteta printanja

Ne zaboravite i na rezoluciju ispisa, koja će odrediti kvalitetu ispisanog dokumenta ili slike. Ovaj
faktor možete pratiti po oznaci DPI (dots per inch, odnosno točke po inču) - čim je DPI viši, i
kvaliteta ispisa će također biti viša. Rezolucija od 600-1200 DPI bit će dovoljna za jednostavne
dokumente, dok će za ispis fotografija, prezentacija i grafika biti bolje odabrati rezolucije veće
od 1200 DPI.

Trošak printanja

Troškovi su još jedan važan faktor pri odabiru uredskog printera, a njih možemo podijeliti na
inicijalni trošak, odnosno trošak samog uređaja, te varijabilni trošak potrošnih materijala i
održavanja. Dobro je znati da su laserski printeri često inicijalno skuplji u odnosu na tintne, iako
se situacija mijenja kad je riječ o drugoj skupini troškova, pa su laserski printeri najčešće
dugoročno isplativiji. Zato je dobro unaprijed se raspitati oko pojedinog uređaja i cijenama
pripadajućeg potrošnog materijala. Ovo se primarno odnosi na tonere i tinte, na koje se
dugoročno odvaja najviše sredstava.


Mi u Ognju veliki trud i vrijeme ulažemo u edukaciju naših djelatnika te svakome korisniku
nastojimo pristupiti individualno i pronaći idealno rješenje za njega. Naš tim može vam pomoći
oko pronalaska vašeg idealnog printera ili multifunkcijskog uređaja za potrebe vašeg ureda.

Trebate najam printera ili multifunkcijskih uređaja?