Blog 06.09.2022

Laserski ili tintni printer? Saznajte najvažnije razlike i otkrijte koji je pravi za vas!

Laserski ili tintni printer? Saznajte najvažnije razlike i otkrijte koji je pravi za vas!

Vjerojatno najčešće pitanje koje dobivamo od klijenata zainteresiranih za kupnju printera je: Što je bolje laserski ili tintni printer? Kako bismo uopće pokušali odgovoriti na ovo pitanje, prvenstveno je potrebno razmotriti karakteristike ove dvije tehnologije printanja. 

Koje su razlike?

Tintni, odnosno InkJet printeri putem mikroskopskih mlaznica raspršuju tekuću tintu iz tonera na papir. S druge strane, laserski printeri koriste tonere punjene finim prahom koji se zagrijava i tako stvara ispis na papiru. Ove sasvim drugačije tehnologije imaju utjecaj i na performanse uređaja - njihovu brzinu, kvalitetu ispisa, kao i trošak.

Brzina printanja

Ako promatramo isključivo brzinu kao faktor, laserski printeri su uvjerljivi pobjednici. Pri crno-bijelom ispisu teksta, čak će i povoljniji modeli dostići brzinu od 20-ak stranica u minuti (iako brzine idu i do čak 100 stranica u minuti), dok će kod tintnih printera to u prosjeku biti oko 6-10 stranica. Iz tog razloga se laserski printeri u načelu preporučuju onim korisnicima koji imaju veće potrebe ispisa.

Kvaliteta printanja

InkJet printeri postižu bolje rezultate u ispisu fotografija i vizuala u boji jer im tekuća tinta omogućuje stvaranje većeg raspona nijansi. Laserski printeri bolji su odabir za ispis teksta jer isporučuju vrlo oštar i jasan ispis slova, koji je nedostižan za većinu InkJet uređaja. Naravno, ispis teksta na tintnom printeru će biti sasvim pristojan, no gledajući pobliže, oštrina je uglavnom nešto slabija. 

Kod kvalitete je bitno razmotriti još nešto - tekućoj tintni u tintnim printerima potrebno je neko vrijeme kako bi se potpuno osušila na papiru, zbog čega postoji mogućnost da se svježa tinta umrlja na ispisanom dokumentu. Tehnologija zagrijavanja praha na papiru, prisutna u laserskim printerima, omogućuje potpuno izbjegavanje ove potencijalne opasnosti. 

Namjena i navike korištenja printera

Sada dolazimo do ključnog pitanja - za što ćete koristiti svoj novi printer? 

Za urede u kojima su potrebe za ispisom većinski tekstualnih dokumenata visoke, laserski su printeri puno bolji izbor zbog velike brzine, ali i kvalitete ispisa teksta. 

Tintni printeri bit će bolji odabir za one korisnike koji imaju veće potrebe za ispisom fotografija i slika u boji, kao i za ukupno manje obujme ispisa. Zbog toga su dobar odabir i za home-office u kojem kapaciteti ispisa nisu veliki.

Potencijalni nedostatak InkJet printera za korisnike koji printaju vrlo rijetko je taj da će se tinta u tonerima osušiti ako printer nije redovito u upotrebi (barem jednom u dva tjedna), što će onemogućiti daljnji ispis prije kupnje novih (i najčešće skupih) tonera. S obzirom na to da je u tonerima za laserske printere prisutan prah, do ovog problema ne može doći.

Trošak printanja

Temeljem svega što smo do sad spomenuli, vjerujemo da već otprilike znate koja je tehnologija bolja za vas. No, prije nego zaključimo cijelu priču, razmotrit ćemo još jedan važan faktor - trošak. Njega možemo podijeliti u trošak kupnje uređaja te trošak potrošnog materijala. 

Kad je riječ o trošku uređaja, laserski printeri su obično skuplji u odnosu na tintne. Mnogi stoga posežu za inicijalno jeftinijim, tintnim printerima, ne znajući kako su njihovi troškovi potrošnog materijala (odnosno tinte) najčešće značajno viši u usporedbi s tonerima za laserske printere. Zato su, iako se možda ne čini tako, Inkjet printeri dugoročno gledano skuplja opcija. Naravno, sve ovisi o modelu i proizvođaču, kao i o navikama korištenja, no ovo svakako vrijedi kao generalno pravilo.

Koji izbor je bolji?

Možda ćete biti razočarani, ali ispravan odgovor na pitanje iz naslova ne postoji. Niti jedna od ove dvije tehnologije printanja nije superiorna pa je stoga prilikom odabira važno uzeti u obzir sve navedene faktore i potom odabrati onu koja će bolje zadovoljiti vaše potrebe printanja. Nakon što ste odlučili koji je od ova dva izbora prikladniji za vas, pred vama je još jedna odluka: Najam ili kupnja printera. Obje opcije imaju svoje prednosti i nedostatke, o kojima možete saznati više na blogu. 

Na našem webu očekuju vas vrhunski Canon laserski i tintni printeri dostupni za kupnju i najam. Slobodno nam se obratite za savjet kako biste pronašli onaj idealan za vas!
 

Želite iznajmiti printer ili multifunkcijski uređaj?