Blog 08.07.2020

Znate li kakav papir koristite ?

Znate li kakav papir koristite ?

Nisu svi papiri isti, postoje razne vrste i kvalitete papira. Znate li da problemi s printanjem kao što su „paper jam“ i loša kvaliteta ispisa ne moraju nužno biti povezani s vašim printerima i multifunkcijskim uređajima već mogu biti povezani s kvalitetom papira? Vjerujemo da znate, ali jeste li znali da veliki utjecaj na kvalitetu ispisa i probleme s „paper jam“-om imaju vremenski uvjeti, temperatura prostorije u kojoj se papir nalazi i vlažnost zraka?

Utjecaj vlage na papir

Prevelika vlaga dovest će do toga da će porasti debljina samog papira. Ako uređaju zadate jednu debljinu papira na kojoj ispisujete, a debljina papira (vlakana od kojih je papir napravljen) je veća radi vlage, tada dolazi do problema. Također, ako papir skladištite u prostorijama (podrumima, skladištima) koja imaju veliku vlažnost zraka te ih donesete i otvorite u uredu koji je topao, zasigurno će doći do kondenzacije te će se papir navlažiti i orositi. Možda navedeno ne bude vidljivo golim okom ili opipljivo pod prstima, ali ako vam iz printera, multifunkcijskog ili fotokopirnog uređaja izađe papir koji je blago uvinut na rubovima ili imate problem s obostranim printanjem takvih papira, tada zasigurno imate problem vlažnog papira. U tim slučajevima, papir se mora dobro posušiti, ali ni to ne garantira da će ispis biti dobar.

Mjesto čuvanja papira je bitno

Vrlo je bitno da vodite računa na kojim mjestima držite papir za printanje, da to ne budu vlažna mjesta niti mjesta koja su podložna temperaturnim promjenama. Bilo bi najbolje ukoliko biste mogli držati papire u kontroliranim uvjetima. U slučaju da to nije moguće, prije korištenja, papir donesite do printera i ostavite ga neko vrijeme kako bi se prilagodio promjeni temperature. Tek nakon što se prilagodi novoj temperaturi, možete ga krenuti koristiti.

Kvaliteta papira i upute

Kvalitetniji i skuplji papiri A klase otporniji su na temperaturne promjene i vlagu te ćete, ako se odlučite na kupnju istih, smanjiti mogućnost gore navedenih problema. Upotrebom papira A klase vaši printeri neće imati zastoje i poteškoće uzrokovane lošom kvalitetom papira, a vaši će dokumenti izgledati reprezentativno. Također, obratite pozornost i na upute na pakiranju, gdje vam je strelicom jasno naznačeno koja je donja, a koja gornja strana papira. 


U našoj, uskoro 30-godišnjoj praksi, gotovo svakodnevno se susrećemo s problemom ispisa uzrokovanim papirom koji je promijenjen zbog vremenskih uvjeta. Poslušajte naše savjete i osigurajte si kvalitetan i nesmetan ispis na vašim printerima, multifunkcijskim ili fotokopirnim uređajima.