Blog 28.12.2022

Sve što trebate znati o skenerima

Sve što trebate znati o skenerima

Skener je uređaj koji stvara digitalnu kopiju fizičkog dokumenta i neizostavan je dio opreme gotovo svakog ureda. Na tržištu postoje različite vrste skenera koje su stvorene za različite namjene, pa je prilikom kupnje ovog uređaja korisno informirati se o njihovim funkcionalnostima, kako biste u konačnici odabrali idealan model za svoje potrebe.

Koje vrste skenera postoje?

Tri su osnovne vrste skenera: plošni skener, skener s ulagačem listova i mobilni skener. Svaki od njih ima svoju namjenu, a u nastavku vam donosimo njihove osnovne razlike.

Plošni skeneri

Plošni skeneri sadrže staklenu površinu i poklopac te mogu skenirati jedan po jedan dokument, odnosno zahtijevaju da ručno umetnete svaki dokument koji želite skenirati. Njihov dnevni kapacitet skeniranja je manji u odnosu na skenere s ulagačem listova, ali istovremeno omogućuju i bolju kvalitetu skeniranja, pa će poslužiti i kao skeneri za fotografije. Ako imate potrebu za nekoliko visokokvalitetnih skenova dnevno, plošni skener bit će odličan odabir.

Skeneri s ulagačem listova

Ova vrsta skenera nešto je glomaznija u odnosu na plošne skenere, a razlog tome je to što sadrži ulagač papira koji omogućuje da uređaj samostalno skenira više dokumenata zaredom. Skeneri s ulagačem su neusporedivo brži te imaju značajno veće kapacitete skeniranja, u prosjeku između 3.500 do 4.000 listova dnevno, dok je kapacitet ulagača uglavnom oko 60 listova. To ih čini boljim odabirom za sve koji imaju potrebu za skeniranjem velike količine dokumenata.

Mobilni skeneri

Mobilni ili prijenosni skeneri su najkompaktnija vrsta skenera koja je idealna za sve korisnike kojima je skener potreban i izvan ureda ili doma. Malih su dimenzija, iako još uvijek dovoljnih da skeniraju A4 papir. Kapacitet i kvaliteta skeniranja na prijenosnim skenerima je nešto je slabija u odnosu na plošne skenere i skenere s ulagačem listova.

Što je potrebno znati prije kupnje skenera?

Neovisno o vrsti skenera, svaki od uređaja dolazi s individualnim karakteristikama koje će vam pomoći da još dodatno suzite potragu za onim idealnim modelom. Neke od glavnih karakteristika na koje biste trebali obratiti pozornost prilikom kupnje su:

  • Brzina skeniranja: Brzina se očitava u parametru PPM (pages per minute), koji se odnosi na prosječan broj stranica koje uređaj može skenirati u minuti. PPM je standardno veći za crno-bijelo skeniranje i manji za skeniranje u boji. Čim su vaše potrebe za skeniranjem veće, ciljate na veći PPM.
  • Dnevni radni ciklus: Ova karakteristika označava broj stranica koji uređaj može skenirati u jednom danu. Ako kupujete skener za povremeno skeniranje dokumenata ili fotografija, ova karakteristika je sporedna, no ako će uređaj redovito trebati skenirati velike količine dokumenata, svakako obratite pozornost na nju.
  • Razlučivost skeniranja: Oznaka DPI (drops per inch) odnosi se na razlučivost skeniranja. Čim je veći DPI, veća je i razlučivost. Za većinu korisnika i skeniranje jednostavnih dokumenata, rezolucija između 600x600 i 1200x1200 DPI bit će sasvim dovoljna. Za visokokvalitetno skeniranje fotografija preporučujemo odabir većeg DPI-a.
  • Jednostrano ili dvostrano skeniranje: Plošni skeneri omogućuju samo jednostrano skeniranje (simplex), pa ako imate potrebu za obostranim skeniranjem (duplex) razmotrite kupnju skenera s ulagačem listova. Većina modela koji pripadaju u ovu kategoriju omogućuju odabir zasebnog skeniranja prednje ili stražnje stranice ili obostranog skeniranja dokumenta.
  • Dubina boje: Oznaka BIT označava količinu bitova u jednom pikselu. Pojednostavljeno, čim je veći BIT, tim će i boje u skeniranom dokumentu biti realističnije. Za uredske potrebe 24 bita će biti uredu, dok će za vrhunski skenirane fotografije i grafike biti potrebno odabrati model s 36 ili više bitova.
  • Veličina papira za skeniranje: Velika većina skenera stvorena je za skeniranje dokumenata veličine do A4, iako postoje specijalizirani modeli za veće formate. Uz ovih nekoliko informacija, vaša će potraga za odgovarajućim skenerom biti značajno kraća i kvalitetnija! Na našem webu provjerite modele Canon skenera dostupnih za kupnju te nam se slobodno obratite za savjet prilikom odabira.

Želite kupiti ili iznajmiti skener?