Blog 12.12.2022

Produkcijski pisači - sve što trebate znati

Produkcijski pisači - sve što trebate znati

Tvrtke s vrlo visokim potrebama po pitanju volumena i kvalitete tiska na njegov outsourcing mogu izdvajati ogromne svote novca. Ako ste vi jedni od njih, kupnja (ili najam) produkcijskog pisača mogla bi biti isplativija opcija za vas.

U nastavku smo odgovorili na nekoliko osnovnih pitanja o ovim uređajima - što su, za što se koriste i isplati li se njihova kupnja ili ne.

Što je produkcijski pisač?

Najjednostavnije rečeno, produkcijski pisač, odnosno digitalni tiskarski stroj, je uređaj namijenjen za velike volumene i brzine ispisa, a omogućuje i visoku razlučivost tiska. Za razliku od uredskih printera, ovi uređaji imaju i mogućnost finiširanja procesa ispisa, odnosno obavljanja dodatnih radnji poput rezanja, presavijanja, klamanja i uvezivanja isprintanih materijala. Uz sve to, moderni produkcijski pisači imaju i inteligentne softvere koji pomažu u maksimizaciji njihove učinovitosti. 

Iako dimenzije variraju, radi se o prilično glomaznim uređajima, koji mogu biti dugački i do 6 metara te težiti preko 1.000 kilograma, pa je za njih potrebno osigurati puno prostora. 

Za što se koristi produkcijski pisač?

Tiskarski strojevi ili produkcijski pisači najčešće se koriste za ispis materijala kao što su letci, brošure, katalozi, posteri, knjige, kalendari i slično. Uz to, određeni modeli poslužit će i za ispis na raznolikim materijalima, od papira velike gramaže do prirodnog platna i sintetičkih materijala. 

Kao što smo već spomenuli, razlučivost njihova ispisa je značajno bolja u odnosu na klasične pisače i uglavnom se kreće oko 2400x1200 DPI za ispis u boji i 9600x600 DIP za crno bijeli ispis.  

Kad je riječ o dimenzijama ispisa, većina produkcijskih pisača podržava dimenziju A3+, odnosno 329mm x 483mm.

Kako odabrati produkcijski pisač?

Produkcijski pisači dolaze u velikom rasponu modela s različitim kapacitetima i mogućnostima, a potragu za onim pravim je najbolje suziti usporedbom vlastitih potreba i navedenih obilježja uređaja: 

  • brzina ispisa,
  • volumen ispisa,
  • gramaža papira koju uređaj podržava,
  • podržani procesi finiširanja,
  • vrste i format ispisa.

Naravno, važnu ulogu igra i brend, odnosno proizvođač pisača. S obzirom na to da su ovi uređaji svakodnevno u pogonu i imaju velike volumene ispisa, u slučaju kvara će svaki izgubljeni sat predstavljati veliki trošak i prouzročiti probleme s kašnjenjem isporuke materijala. Kako biste izbjegli ovakve probleme, preporučljivo je odabrati brend s brzom i učinkovitom lokalnom podrškom, kakvu na hrvatskom tržištu primjerice ima Canon. 

Isplati li se kupiti produkcijski pisač?

Produkcijski pisači nisu jeftini, ali to ne znači da vam ne mogu pomoći da dugoročno smanjite budžet za ispis. Kako biste izračunali isplati li se ulaziti u ovu investiciju, izračunajte koliko prosječno izdvajate za outsourcing ispisa na godišnjoj razini. Ovaj broj pomnožite s brojem godina na koji planirate iznajmiti uređaj, odnosno računovodstveno ga amortizirati u slučaju kupnje (najčešće oko 5 godina). Potom, usporedite dobiveni broj s cijenom uređaja kojoj ste pribrojili i okvirne varijabilne troškove, kao što su trošak potrošnog materijala i održavanja. 


Ako ste pomoću ove računice došli do zaključka da je kupnja produkcijskog pisača isplativija opcija, na redu je odabir pravog uređaja. S obzirom da se radi o velikoj investiciji, uvijek je dobra ideja konzultirati se sa stručnjacima prije kupnje ili najma, stoga nam se slobodno obratite za više detalja i pomoć oko odabira idealnog Canon produkcijskog pisača za vaše poslovanje.