+385(1)3098 111
+385(1)3098 222

Vijest

Canon na sajmu FESPA 2018 predstavio rješenje za reljefni tisak Océ Touchstone
Oganj 18.06.2018

Na sajmu FESPA 2018 (Messe Berlin, od 15. do 18. svibnja 2018., paviljon 3.2, štand A40/B40) Canon je predstavio Océ Touchstone – rješenje za reljefni tisak čije primjene uključuju digitalnu grafiku širokog formata, ukrasne elemente i pakiranje.

Novo rješenje omogućuje proizvođačima grafike, natpisa i ukrasnih elemenata da koriste plošni tiskarski stroj Océ Arizona za tisak u više slojeva, što rezultira efektima koji oponašaju teksturirane površine, reljefnost, metalik detalje i uzdignuta slova.

Océ Touchstone sveobuhvatno je rješenje koje se sastoji od četiriju komponenti: softverskog dodatka za Adobe Photoshop, rješenja za tijek rada ONYX Thrive, softvera Océ Touchstone koji koristi tehnologiju Océ ALPS (Advanced Layer Printing System) te plošnog tiskarskog stroja širokog formata Océ Arizona 1200 ili 2200.

Kompletno rješenje pomno je integrirano kako bi reljefni tisak visoke kvalitete bio što jednostavniji i pouzdaniji, omogućujući davateljima usluga tiska kao i tvrtkama koje se bave pakiranjem, natpisima i onima koje dolaze iz industrijske branše da dodaju vrijednost projektima svojih korisnika i proizvode grafiku velike vrijednosti.

Mark Lawn, direktor grupe za grafiku i komunikacije u Canonu Europe, rekao je: “Davatelji usluga tiska traže inovativne načine da se odvoje od konkurencije i korisnicima ponude dodatnu vrijednost. Zauzvrat su dizajneri i naručitelji tiskanih materijala sve češće spremni platiti više za dojmljive završne obrade s više stila. Taj trend podržava nedavno ispitivanje koje je provela analitička tvrtka InfoTrends, a koje je otkrilo da 89% naručitelja tiska i 43% davatelja usluga tiska očekuju da će platiti više za teksturirani, reljefni tisak . Materijali koji se tiskaju na strojevima Océ Arizona sada se mogu obogatiti jedinstvenim teksturama, niskim reljefnim ili metalik detaljima radi dojmljivih efekata koji će se svidjeti kupcima na raznim tržištima, uključujući tisak natpisa, ukrasnih elemenata i pakiranja. Da bi se postigao tako pouzdan i precizan tisak svake pojedine točke za optimalne krajnje rezultate izdignutog tiska, nužna je upravo plošna tehnologija sa savršenom registracijom, kakva je ona kod tiskarskih strojeva iz serije Océ Arizona. Océ Touchstone omogućuje davateljima usluga tiska da toj ponudi dodaju uzbudljiv taktilni element.“

Océ Touchstone može se koristiti za stvaranje cijelog niza teksturiranih površina s potencijalnim primjenama u uređenju eksterijera i interijera, primjerice za stvaranje efekata kamena, cigle, drveta i pločica. Proizvođači natpisa mogu tu tehnologiju koristiti za funkcionalne primjene kao što su brajica ili da bi stvorili reljefna slova koja su estetski dojmljiva. Davatelji usluga tiska koji koriste tehnologiju plošnog tiska za proizvodnju prilagođenih pakiranja u malim serijama mogu koristiti Océ Touchstone za reproduciranje efekta reljefa.

Uz Océ Touchstone konceptualizacija i dizajniranje odvijaju se u alatu Adobe Photoshop uz pomoć dodatka. 3D pretpregled omogućuje korisnicima da unaprijed prepoznaju moguće prilagodbe koje će se morati napraviti na dizajnu te razinu izdizanja. Kad se jednom sve dovrši, dizajn se prenosi u standardnu PDF datoteku koju je lako dijeliti radi proizvodnje.

Rješenje za tijek rada ONYX Thrive omogućuje upravljanje bojama i prenosi podatke iz datoteke te onaj o visini u modul Océ ALPS koji pretvara 2D podatke i podatke o visini u datoteku za reljefni tisak, „reže“ je na pojedinačne slojeve koji će se tiskati, stvara skupni zadatak i šalje skupnu datoteku plošnom tiskarskom stroju.

Sustav Océ Arizona ispisuje pojedinačne slojeve uz savršenu registraciju zahvaljujući automatskom podizanju potporne strukture glave stroja. Izvanredna preciznost i registracija plošnih tiskarskih strojeva Océ Arizona u kombinaciji s tehnologijom Océ ALPS osigurava da korisnici dobivaju vrhunski kvalitetni otisak baš svaki put.

Wouter Derichs, direktor marketinga za široke formate u Canonu Europe, zaključuje: “Kad smo poslušali korisnike, bilo nam je jasno da postoji potražnja za inovacijom u vidu dodavanja tekstura i drugih efekata tiskanim materijalima. No dosad je to zahtijevalo puno eksperimentiranja uz različite i nepredvidive rezultate. Kroz Océ Touchstone ponudili smo rješenje koje pretvara kreativne vizije u stvarnost. Organizacijom složenosti višeslojne obrade i pozadinskom optimizacijom datoteke za tisak omogućili smo korisnicima da se svaki put posve fokusiraju na stvaranje prekrasnih izdignutih otisaka. Uz izvanrednu reprodukciju boja i mogućnost preciznog tiska strojeva Océ Arizona znamo da je ponovljiva kvaliteta reljefnog tiska koja se postiže strojevima Océ Touchstone nenadmašna na tržištu.“

Na sajmu FESPA 2018 Océ Touchstone predstavljen je na djelu na Canonovu štandu zajedno s tiskarskim strojem Océ Arizona 1280 GT – tiskaju se reljefna pakiranja, ukrasne elemente za interijere i izdignute slojeve na promotivnim plakatima za trgovine. 

Canon Europe komercijalno nudi Océ Touchstone od svibnja 2018. 


Slider1 Slider1
Top